Kasvit tuovat tunnelmaa – muista oikea valaistus

Kasvit ovat tärkeä osa sisustusta ja kodimme tunnelmaa. Paitsi että ne näyttävät mukavilta, ne myös puhdistavat huone- ja hengitysilmaa. Siksi niitä tulisikin hemmotella kunnolla, jotta ne kukoistaisivat. Huonekasvit ovat usein kotoisin päiväntasaajan seuduilta. Siellä, kuten kaikki tietävät, on valoa hieman enemmän kuin meillä täällä Suomessa (pois lukien kesäaika). Talvella ei meillä valoa juurikaan riitä, joten huonekasvit kaipaavat usein lisävaloa.   

Kasvivalot tulevat tässä apuun, mutta moni ajattelee, että pelkät yleisvalaisimet ja hehkulamput riittävät. Kun pohdit, pitääkö kasvejasi varten ostaa kasvilamppu, lue tämä artikkeli ja sen vinkit, jonka jälkeet huomaat todennäköisesti tarvitsevasi sitä. Kasvit voivat usein oireilla hämärässä valossa tai liian vähäisessä valossa päivän aikana.  

Kuinka kasvivaloja käytetään

Yleensä kasvien tulee sijaita parin metrin päässä kasvivaloista, jotta niistä olisi hyötyä. Mitä lähempänä valo on kasvia, sitä suurempi on valon voimakkuus. Etäisyys riippuu myös siitä, kuinka voimakas valo on ja minkä tyyppinen se on. Kannattaa aloittaa viemällä valot kauemmas, ja sen jälkeen tuoda lähemmäs, jos kasvit sitä kaipaavat.  

Kasvivaloja myydään eri värisinä, koska kasvit käyttävät erilaisia valoaaltoja esimerkiksi kukintaan, lehtikasvuun tai hedelmien kasvuun. Siksi voidaankin ajatella, että pelkkä yksi väritila ei riitä kasveille. Onkin olemassa täyden spektrin lamppuja, jotka hoitavat kasveille kaiken tarvittavan terveeseen kasvuun. Täyden spektrin lamput sopivat parhaiten yleisille sisäkasveille.  

LED-valot ovat suosittuja kasvien kanssa

Usein parhaiten toimii kasvien kanssa täyden spektrin valkoinen LED -pohjainen kasvivalo. Nämä auttavat vihreiden huonekasvien kasvuun ja ylläpitämään eloa muissa kasveissa talven yli. Joskus tällaisten lamppujen löytäminen voi tosin olla hankalaa, mutta internetissä niitäkin löytyy. 

Kasvivalojen koon voi karkeasti ajatella kahdessa koossa: pieni ja suuri. Pieni valo on hyvä silloin, jos kasvi (yleensä pienikokoinen) tarvitsee matalaa ja keskinkertaista valoa tehokkuudeltaan. Valitse taas suuri valaisin silloin, jos kasvatat suurempia sisäkasveja tai haluat ripustaa valon korkeammalle kokonaisen kasviryhmän yläpuolelle.

Ajastimen käyttö kasvivaloissa on suosittu menetelmä, koska kasvit ovat parhaimmillaan silloin jos ne saavat vuorokaudessa valoa 8 -10 tuntia ja yön voivat olla pimeydessä. Aivan kuin tavallinen päivä (paitsi keskitalven Suomessa). Automaattinen ajastin huolehtii valonsaannista, eikä sinun tarvitse välttämättä koskea valoihin tai ajastimeen muuta kuin silloin jos tulee jokin ongelmatilanne. 

Jos et luota automaattiseen ajastimeen, voit hankkia ajastimen jota voit itse ohjata sovelluksella. Näin voit laittaa valot pois päältä kotisi ulkopuolelta, jos et ole nukkuma-aikaan paikan päällä. 

 
Voivatko kasvit saada liikaa valoa? 

Kyllä, itse asiassa tämä on mahdollista. Valkaistun näköiset tai himmeät lehdet voivat tarkoittaa, että kasvit saavat liikaa valoa. Ihmisten tavoin kasvitkin saattavat palaa auringossa. Tämä näkyy lehdissä ja ne näyttävät tylsiltä, himmeiltä ja kuten jo sanottiin, valkaistun näköisiltä. Muita merkkejä ovat vaaleanruskeat reunat ja läiskät, vaikkakin tämä voi johtua muistakin syistä, kuin pelkästä liiasta valonsaannista.  

Sitten kun kasvi on terveenä, sen huomaa monesta asiasta. Ensimmäinen on tietenkin kasvu, joka on paras merkki terveydestä. Kasvit voivat kasvaa kuitenkin vinoon, jos niitä ei kääntele kerran viikossa. On myös mahdollista, että talven aikana kasvi ei juuri kasva, mutta tämäkin on normaalia. Terveestä kasvista kertoo myös, se että niiden juuret ovat sitkeitä sekä väriltään vaaleita tai melkein valkoisia.  

Terveessä kasvissa ei näy lehtien ala- tai yläpuolella myöskään mitään pieniä tuholaisia, jotka voisivat tehdä ikävää hallaa itse kasville, mutta myös aiheuttaa ikävää lisätyötä kotona, jos tuholaiset siirtyvät talossa muualle.